Az Apollo-9 az Apollo–program harmadik emberes űrrepülése volt és a Saturn V rakéta második indítása emberekkel a fedélzetén. Most használták először a teljes űrhajósrendszert. A parancsnoki kabint, a műszaki egységet és a holdkompot.

 

Az Apollo-9 célja a holdkomp berepülése volt. Az űrhajórendszer utolsó darabjaként készült el a holdi leszállóegység, aminek a fejlesztése hosszasan elhúzódott. A holdkomp berepülését első alkalommal Föld körüli pályán hajtották végre. Ez magas kockázatot jelentett, hiszen a holdkomp csak űrrepülésre volt alkalmas, egy földi leszállást nem tud kivitelezni, hiszen nincsen hőpajzsa ezért az űrhajósok életébe került volna egy a berepülés során fellépő hiba. A mentési lehetőségek miatt azonban ez jelentette az alacsonyabb kockázatot. Az Apollo-9 legénysége Jim McDicitt parancsnok, Dave Scott parancsnoki egység pilóta és Rusty Schweickart holdkomp pilóta volt. A holdkomp tervezésében és építésében végig részt vettek a Grumman repülőgépgyárba kihelyezett szakértőként. A legénységnek lehetősége nyílt arra, hogy maguk nevezzék el az űrhajókat, így a prancsnoki egység a Gumdrop, magyarul Gumilabda, a holdkomp a Spider, magyarul Pók nevet kapta.

1969. március 3-án került sor a startra, Saturn V rakétával hajtották végre a fellövést. Az eredeti tervek szerint egy nap különbséggel két Saturn IB rakétával lőtték volna fel a két űrhajósegységet, azonban a Saturn V tesztelési igényei és az események felgyorsulása miatt a Saturn V rakétát használták, függetlenül attól, hogy pazarlásnak számított.

A holdraszállás technikai alapműveleteit Föld körüli pályán szimulálták. A műveletek a holdkomp manőverezőképességének teszteléséről szóltak. A holdkomp 180 km távolságra távolodott el a parancsnoki egységtől. Kipróbálták a holdkomp két részegységének szétkapcsolt állapotban történő repülését is. A holdkomp kifogástalanul hajtotta végre az előírt műveleteket.

Az új Apollo űrruha tesztelésére is sor került, amit Schweickart végzett el egy űrséta keretén belül.

A repülés 10 napig tartott és teljes sikert hozott.