Apollo Apollo-13Jim Lovell Jack Swigert Fred Haise Odyssey Aquarius Tom Hanks

Ron Howard rendezésében 1995-ben mutatták be az Apolló 13 című filmet, ami az Apollo-13 repülését dolgozza fel. A film tesztvetítésén egy 23 éves srác a film végét úgy értékelte, hogy borzalmas, túl hollywoodi befejezés, a valóságban sosem élték volna túl! Pedig a film befejezése pontosan a valóság rekonstrukciója. Az Apollo-13 a várt rádiócsend után 1 perccel és 28 másodperccel később jelentkezett be. A NASA sikeres-kudarcnak minősítette a repülést.

 

Az Apollo-program történelmében a „Houston, baj van” a másik híressé vált, sokat idézett mondat.

Az Apolllo-13 legénysége Jim Lovell parancsnok, Jack Swigert parancsnokimodul-pilóta és Fred Haise holdkomppilótából állt, akik az Odyssey nevet választották a parancsnoki űrhajónak a holdkompot pedig Aquarius-nak nevezték el. Sokan úgy gondolták, hogy a Hair című musical egy slágeréről, a valóságban azonban az egyiptomi mitológia egyik istenének, Anuket isten római neve ihlette a választást, aki a termékenységet és a tudást hozza el a Nílus-völgyébe. Az Apollo-13 küldetése már csak tudományos célokat szolgált volna.

A küldetés jelvényének fő motívuma Apollo szekere, amely a Földről a Holdra tart. Az Apollo XIII a latin „Ex Luna, Scientia” latin felirat is szerepel, aminek jelentése: Tudás a Hold által. Ez a felirat jelképezte, hogy ez az utazás volt az első, amit teljesen a tudománynak szenteltek, másrészt a Haditengerészetre való utalásként is lehet értelmezni, akiknek jelmondata: Ex trident, scientia vagyis Tudásból tengeri hatalom. A küldetés címerét Lumen Winter festőművész készítette.

Apollo Apollo-13Jim Lovell Jack Swigert Fred Haise Odyssey Aquarius Tom Hanks

A festményt Tom Hanks megvásárolta és Jom Lovellnek ajándékozta. Tom Hanks az Apolló 13 forgatásán annyira beleszeretett a témába, hogy valódi Apolllo rajongó lett. Az ő lelkesedésének volt köszönhető, hogy az HBO A végtelen szerelmesei című sorozatban a teljes Apollo-programot feldolgozta.

Az Apolló 13 című film forgatásánál úgy tervezték, hogy a súlytalanságot drótokkal és hevederekkel fogják megoldani, ami azt jelentette volna, hogy a színészek mint a marionett figurák lógtak volna a forgatás alatt, azonban Steven Spielberg javasolta a KC 135-öt, ami a NASA repülőgépe és arra találták ki, hogy a súlytalanságot szimulálja. A KC 135 úgy tudja megteremteni a súlytalanság állapotát, hogy 45 fokban zuhan szabadesésben, ami azt jelenti, hogy egy alkalommal csak huszonöt másodpercig képes a súlytalanság szimulálására. A stábnak 600 ilyen zuhanó manővert kellett végrehajtania, hogy mindent fel tudjanak venni, ami azt jelenti, hogy a mesterséges súlytalanság állapotában több időt töltöttek el a filmesek, mint egy átlagos űrhajós a kiképzése alatt.

Apollo Apollo-13Jim Lovell Jack Swigert Fred Haise Odyssey Aquarius Tom Hanks

Az utazás során egy rutinmérést kellett volna elvégezni, amivel az oxigéntartályok szintjét kellett volna megmérniük, egy hatalmas dörrenés söpört végig az űrhajón és megszólalt a fő vészjelző is. Azt hitték, hogy egy meteor csapódott az űrhajóba, ezért a holdkompba menekültek, de az átjárót nem tudták lezárni. Ezzel megbizonyosodtak arról, hogy nem meteorit okozhatta a problémát, hiszen akkor már elillant volna az oxigén.

A parancsnok felfedezte, hogy valamilyen gáznemű anyag szökik az űrhajóból az űrbe. Hamarosan rájöttek, hogy az oxigén szökik az űrbe. Az űrhajósok életveszélybe kerültek.

A legnagyobb problémát az energia ellátás jelentette, amire a szakemberek a holdkompban találtak megoldást, az űrhajósoknak az Aquariusba kellett átszállniuk, hiszen a volt egy működőképes hajtóműve, teljesen feltöltött akkumulátora, oxigén és vízkészlete, a holdkompnak át kellett vennie a parancsnoki egység navigációs rendszerének a szerepét, amit tizenöt perc alatt kellett a legénységnek kiviteleznie.

A NASA azonnal minden szakértőjét berendelte a vészhelyzet kezelésére.

További problémát jelentett, hogy a parancsnoki modul négyszögletes szűrőit a holdkomp kerek rendszerébe lehessen kötni, hiszen a holdkomp túlterhelése miatt, a szén-dioxid szint megemelkedett. A fedélzeten megtalálható anyagokból egy ideiglenes szűrőt fabrikáltak, amellyel az űrhajósok megmenekültek a fulladástól.

Apollo Apollo-13Jim Lovell Jack Swigert Fred Haise Odyssey Aquarius Tom Hanks

A holdkompot gyártó Grumman repülőgépgyár, miután az Apollo-13 sikeresen megérkezett, másnap egy 312 421,24 dollárról szóló számlát küldött a North American Aviationnek, a parancsnoki modul gyártójának vontatási díj címszóval. Az első mérföldért 4 dollárt mindent további megkezdett mérföldért 1 dollárt számláztak ki.

A viccre a North American azt válaszolta, hogy a számlát nem áll módjában befogadni, mivel a korábbi utazások alkalmával ő sem kért díjat a holdkomp Holdhoz vontatásáért.

Apollo Apollo-13Jim Lovell Jack Swigert Fred Haise Odyssey Aquarius Tom Hanks