Apollo Apollo-16 Casper Orion John Young Charlie Duke Ken Mattingly

Az Apollo-16 parancsnoki űrhajóját Casper holdkompját Orion hívójellel látta el a legénység, John Young parancsnok, Charlie Duke holdkomp pilóta és Ken Mattingly parancsnoki pilóta 1972. április 16-án indultak a Holdra, ahol a Descartes régió Cayley síkságán landoltak.

 

A NASA már a következő nagy programra, a Skylab-programra, az űrállomás építésére koncentrált, az Apollo-program fogyatkozó költségvetése miatt, a landolási helyszín kiválasztásánál nagy gondot jelentett a vágyak és a lehetőségek összehangolása. Már csak két Apollo repülés maradt amibe a korábban felállított célokat mind próbálták összezsúfolni, de még így is hat célpont jutott a két útra, ami a tervezőket nagy feladat elé állította. Az Apollo-11 és az Apollo-12 a holdtengerek lávasíkságairól hozott vissza kőzeteket, az Apollo-15 legénysége a Földre hozta a holdkéreg legrégebbi idejéből származó darabot és az Apollo-14 legénysége a 3,5 és 4,5 milliárd év közötti első egymilliárd évről szerzett értékes leleteket.

A NASA a köztes 2,5 milliárd évről szeretett volna most anyagokat gyűjteni. Arra a kérdésre kereste a választ, hogy a Nagy Bombázás időszaka után, volt-e geológiai aktivitás a Holdon. Az Apollo-16 egyik legfontosabb küldetése az lett, hogy vulkáni aktivitásra utaló jeleket keressen.

Az első holdséta alkalmával a Rover üzembe helyezése és a műszerek szokásos kihelyezése történt meg. Most történt meg első alkalommal, hogy Young átbotlott az egyik vezetéken és kirántva a foglalatából tönkretett egy nagyon drága berendezést.

A vulkáni anyagminták helyett csak becsapódásos eredetű, régi kőzeteket találtak az űrhajósok.

A második holdséta alkalmával 4 kilométerre távolodtak el a holdkomptól, de ezen a sétán sem találtak vulkáni aktivitásra utaló nyomokat. A második holdséta 7 óra 23 perc és 9 másodpercig tartott. A harmadik holdséta alkalmával a környék legnagyobb kráterét és egy hegység pontját látogatták meg, de a leletek itt is ugyanazt a képet mutatták, mint az eddig találtak.

Apollo Apollo-16 Casper Orion John Young Charlie Duke Ken Mattingly

A hazafelé vezető úton Mattingly egy extra űrsétát tett, a parancsnoki hajó oldalába épített adatrögzítő kazettát, csak úgy lehetett hazahozni, ha az egyik űrhajós kimegy értük és behozza a kabinba.

A Csendes-óceánon 1972. április 27-én 19:45 perckor landoltak.