Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Apollo-17 és mi elhagyjuk a Holdat

"Amint a Challenger elhagyja a holdfelszínt, tudjuk mit hagyunk magunk mögött, de azt is ami még előttünk van. Az álmokat, amiket az emberiség vázol maga elé, mindig meg lehet valósítani, ha elég erősen hiszünk bennük és szorgalommal, bátorsággal követjük őket. Egykor a csillagoktól megigézetten álltunk, ma megérintjük őket. Nem azért tesszük ezt, mert az emberi sors az álmok lehetetlenségéről szól és lehetetlen őket megvalósítani, hanem azért mert úgy az űrben, mint a Földön új megoldások születnek és új alkalmak a kihasználásukra és az emberi lét jobbítására. Talán ez az utolsó alkalom ebben a században, hogy emberek jártak a Holdon, de az űrkutatást folytatni fogjuk, az űrkutatás eredményeit hasznosítani fogjuk a továbbiakban is és új álmokat fogunk kergetni, azokból az alapokból kiindulva, amit most tanulhattunk. Ne tévesszük szem elől ennek a programnak a jelentőségét és ne felejtsük el annak nagyszerűségét, aminek tanúi voltunk. Az események mindig kijelölik a történelem folyamának útját egyik korszakból a másikba. Ha megértjük az Apollo program ezen utolsó repülését, akkor igazán »ragyogó dolgokat« érhetünk még el. Gene Cernannek, Jack Schmittnek és Ron Evansnak kívánjuk, hogy Isten vigyázzon rájuk, és biztonságban térjenek haza a Földre."

0 Tovább

Apollo-16: Nem találtak vulkáni aktivitásra utaló jeleket

Apollo Apollo-16 Casper Orion John Young Charlie Duke Ken Mattingly

Az Apollo-16 parancsnoki űrhajóját Casper holdkompját Orion hívójellel látta el a legénység, John Young parancsnok, Charlie Duke holdkomp pilóta és Ken Mattingly parancsnoki pilóta 1972. április 16-án indultak a Holdra, ahol a Descartes régió Cayley síkságán landoltak.

0 Tovább

Apollo-15:Pavlics Ferenc holdautója a holdon!

Apollo Skylab holdjáró Pavlics Ferenc

John F. Kennedy az 1960-as választáson Richard Nixont legyőzve lett az Egyesült Államok elnöke. Talán emiatt, talán a politikai váltógazdálkodás miatt, de Richard Nixon ellenségesen viszonyult minden olyan ügyhöz, ami a néhai John. F. Kennedy elnök keze nyomát viselte. Lehetséges az is, hogy az Apollo programnak a gigantikus költségei vezettek oda, hogy Nixon lerövidítette a programot a Saturn V rakétákat a Skylab-programhoz vezényelték. Az Apollo-15 útjára ez annyiban volt kihatással, hogy átalakították a küldetését és a holdjáró autót már magukkal vitték.

0 Tovább

Apollo-14: Alan Shepard a Holdon!

Apollo Apollo-14 Alan Shepard Stuart Roosa Ed Mitchell Kitty Hawk Anteres Fra Mauro Cone kráter

Az Apollo-14 fedélzetén az első amerikaival aki a világűrben járt Alan Shepard, Stuart Roosa és Ed Mitchell indult a Holdra, hogy az oxigéntartály robbanása miatt bajba jutott és majdnem odaveszett Apollo-13 küldetését teljesítse. Az Apollo-13 legénységének a Fra Mauro kráter felfedezését kellett volna teljesítenie, holdra szállás esetén, ez a baleset miatt nem következett be, de a NASA szakemberei úgy vélték, hogy érdemes még egy utat ennek a célnak szentelni. Az Apollo-14 célja a Fra Mauro formáció területén megtalálható fiatal kráter a Cone kráter lett.

0 Tovább

A sikeres-kudarc:Apollo-13

Apollo Apollo-13Jim Lovell Jack Swigert Fred Haise Odyssey Aquarius Tom Hanks

Ron Howard rendezésében 1995-ben mutatták be az Apolló 13 című filmet, ami az Apollo-13 repülését dolgozza fel. A film tesztvetítésén egy 23 éves srác a film végét úgy értékelte, hogy borzalmas, túl hollywoodi befejezés, a valóságban sosem élték volna túl! Pedig a film befejezése pontosan a valóság rekonstrukciója. Az Apollo-13 a várt rádiócsend után 1 perccel és 28 másodperccel később jelentkezett be. A NASA sikeres-kudarcnak minősítette a repülést.

0 Tovább
«
1234

Kedveld Facebook oldalunkat

EMLEU

blogavatar

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek." Neil Alden Armstrong

Címkék

Apollo (16),holdkomp (2),2001:Űrodüsszeia (2),SCI-FI (2),Bolygókutatás (2),Stanley Kubrick (2),űrséta (2),Alan Shepard (2),Surveyor-3 (1),Apollo-12 (1),NASAkerékHold (1),Apollo-13Jim Lovell (1),Discovery 1 (1),Skylab-1 (1),Aquarius (1),Tom Hanks (1),Odyssey (1),Fred Haise (1),Jack Swigert (1),Mars (1),Stephen Hawking (1),Neil Armstrong (1),Vénusz (1),Hold (1),Sas (1),Buzz AldrinColumbia (1),Rover (1),Black Swift Technologies (1),Maxwell Montes (1),Ishtar Terra (1),Mariner (1),Vanyera (1),Apollo-14 (1),Stuart Roosa (1),SKYLAB (1),Apollo-17 (1),Ken Mattingly (1),Charlie Duke (1),John Young (1),America (1),Challenger (1),Ronald Evans (1),Eugene Cernan (1),Littrow-völgy (1),Taurus hegylánc (1),Orion (1),Casper (1),Anteres (1),Fra Mauro (1),Michael Collins (1),Kitty Hawk (1),Ed Mitchell (1),Cone kráter (1),Moonbus (1),Apollo-16 (1),Pavlics Ferenc (1),holdjáró (1),Skylab (1),Harrison Schmitt (1),Apollo-9 (1),LC-39 (1),Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij (1),VAB (1),Űrszondás holdfelderítés (1),Lunar Orbiter-program (1),Jurij Vasziljevics Kondratyuk (1),Werner von Braun (1),Liberty Bell 7 (1),Edward Higgins White (1),Virgil Grissom (1),Apollo-1 (1),John F. Kennedy (1),Surveyor-program (1),Mercury (1),Mercury program (1),Jules Verne (1),Freedom (1),Gagarin (1),Szputnyik (1),H.G.Wells (1),Utazás a Holdba (1),NASA (1),Gemini (1),Exploere-1 (1),NACA (1),Emberek a holdban (1),első amerikai űrséta (1),Gemini-4 (1),Frank Borman (1),Jim Lovell (1),Apollo-8 (1),Walter Cunningham (1),Donn Eisele (1),Bill Anders (1),TLI (1),Űrkorszak (1),űrruha (1),Hold körüli pálya (1),Hold irányú hajtóműindítás (1),Trans Lunar Ignition (1),Walter Schirra (1),Apollo-7 (1),S-IC (1),S-II (1),Saturn V (1),Apollo-4 (1),Roger Chaffee (1),S-IVB (1),Apollo-5 (1),Van egy álmom (1),Martin Luther King (1),Apollo-6 (1),Lunar Modul (1),Apollo-11 (1)

Feedek