Apollo-6 Martin Luther King Van egy álmom

Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: „Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.” Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé. Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni… Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.

Martin Luther King: Van egy álmom

 

Az Apollo-program utolsó olyan repülése, amit űrhajósok nélkül hajtottak végre, a Satun V hordozórakétát tesztelték és az Apollo-6 volt az első Apollo űrhajó, aminek a kamerája a Föld felé volt irányítva. A repülés során több probléma lépett fel. Az első fokozat működésének befejezése előtt, a pogo néven ismert jelenség lépett fel, ami azt jelenti, hogy felerősödtek a függőleges irányú rezgések. A rakéta elején lévő kúpos test borítása kezdett leválni, ebben a kúpban helyezkedik el a holdkomp, de az Apollo-6 repülése során a rekesz üres volt, nem vittek magukkal holdkompot.

KÉRLEK KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT ÉS KÖVESD RENDSZERESEN FIGYELEMMEL A BLOGUNKAT!

A második fokozat működése közben kétszer is leállt egy motor, ezért a meghajtás aszimmetrikussá vált. A megmaradt motorok hosszabb ideig működtek. A rakétát vezérlő számítógép nem volt programozva arra az esetre, ha két motor is leáll. Ennek figyelembe vételével a berendezés jól reagált a problémára. A harmadik fokozat első bekapcsolása állította Föld körüli pályára az űrhajót, de a második bekapcsolási parancsot már nem hajtotta végre.

KÉRLEK KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT ÉS KÖVESD RENDSZERESEN FIGYELEMMEL A BLOGUNKAT!

Az Apollo-6 repülése során tehát minden fokozatban fellépett valamilyen hiba, amit a mérnökök később kijavítottak, de az Apollo-6 repülését a közvélemény nem követte olyan éles figyelemmel, aminek nem űrkutatással kapcsolatos okai vannak.

Apollo-6 Martin Luther King Van egy álmom

KÉRLEK KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT ÉS KÖVESD RENDSZERESEN FIGYELEMMEL A BLOGUNKAT!

1968. április 4-én 12:00 órakor indult az űrhajó, a történelmi évszámok ismerői már tudják, hogy ezen a napon más esemény is történt, ami a közvélemény figyelmét lekötötte. Ezen a napon lett merénylet áldozata Martin Luther King Jr., akit Memphisben lelőttek. A polgárjogi harcos és politikai aktivista egy vezető személyisége volt az afroamerikai polgárjogi mozgalomnak. Az volt a célja, hogy elérje a feketék és a fehérek közötti jogi egyenlőtlenségek és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetések megszüntetését. Mindig az erőszakmentességet hirdette beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben. A célja eléréséért a polgári engedetlenség eszközét is felhasználta. 1963-ban mondta el Van egy álmom néven világhírűvé vált beszédét, ami a polgárjogi mozgalomnak óriási nyilvánosságot hozott, Martin Luther Kinget pedig a történelem egyik legnagyobb szónokává tette. 1964-ben elnyerte a Nobel-békedíjat, ő volt a legfiatalabb, aki ezt a díjat megkapta. 1977-ben Jimmy Carter elnök posztumusz kitüntetést adott a Szabadság Elnöki Érdeméremmel. 1986-ban az Amerikai Egyesült Államokban minden év januárjának harmadik hétfőjét Martin Luther King Nap néven ünnepnappá nyilvánították. 2004-ben az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa poszumusz kitüntetést adott a Kongresszusi Aranymedállal.

Apollo-6 Martin Luther King Van egy álmom

Apollo-6 Martin Luther King Van egy álmom

1968. április 4-én az amerikai nemzet és az egész világ tehát másra figyelt. Az érdeklődés hiányát tovább fokozta, hogy 1968-ra a vietnami háború felemésztett 84 milliárd dollárt és ez az amerikai társadalom nemtetszését váltotta ki. Az egész Apollo-program sorsa veszélybe került, hiszen a holdraszállás a Demokrata párt programja volt, a Demokrata párti elnök Lyndon B. Johnson népszerűségi indexe pedig olyan mélyre süllyedt, ami azt eredményezte, hogy az újra választásának leghalványabb esélyét sem látták, pedig 1968-ban az Egyesült Államokban választásokat tartottak, amit Richard Nixon nyert meg. A republikánus ellenzék programjában pedig az Apollo-program egyáltalán nem előkelő helyen szerepelt.

KÉRLEK KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT ÉS KÖVESD RENDSZERESEN FIGYELEMMEL A BLOGUNKAT!