Apollo-5 holdkomp Lunar Modul

1968. január 22-én 22:48 perckor startolt az Apollo-5, amelyik szintén személyzet nélkül repült. Az Apollo holdkompját ezen az úton próbálták ki először! Eredetileg 1967 januárjára tervezték, de a holdkompot gyártó Grumman sokat küzdött a fejlesztéssel. A holdkomp felbocsájtásához nem Saturn V rakétát használtak, elegendő volt a Saturn IB. A felbocsájtott holdkompra nem szerelték fel a lábakat és az ablakok helyett alumíniumlemezek voltak. A küldetés során hajtóműteszteket végeztek, amik csak félig sikerültek egy szoftverhiba miatt. Mivel parancsnoki modul és legénység nélkül zajlott a küldetés, nem volt szükség a teljes rendszerre, a rakéta csak 55 méter magas volt.

 

Kedveled Facebook oldalunkat?

1962 júliusában 11 céget kértek fel, hogy nyújtsanak be javaslatokat húsz konkrét feltett kérdésre egy hatvan oldalas technikai javaslat dokumentumban. Két hónappal később a Grumman Aircaft kapta meg a szerződést. A holdkompt Thomas J. Kelly tervezte aki a Grummannál volt repülőgép mérnök. A program során számos alkalommal újratervezték, ami a tömegének csökkentését és a biztonság növelését szolgálta. Először a székek kerültek ki a holdkompból, az űrhajósok a holdkomp repülésekor állnak. Kis háromszögű ablakok állnak a rendelkezésükre, amik épp ahhoz elegendőek, hogy a leszállóhely a látóterükbe kerüljön. A dokkoló modult eltávolították a holdkompból, ami azt jelenti, hogy a visszatéréskor, az Apollo parancsnok feladata a dokkolás.

A holdkomp 6,4 méter magas és 4,3 méter széles, tömege 14,5 tonna.

Apollo-5 holdkomp Lunar Modul

Apollo-5 holdkomp Lunar Modul

A holdkomp (Lunar Modul, rövidítve: LM) a holdra szálló egység, a NASA keretein belül Lunar Excursion Module (LEM) magyarul holdra kiránduló modulnak is nevezik. Úgy tervezték, hogy az LM két embert szállít a Hold felszínére a Hold körüli pályáról és vissza, ezért a Holdkomp két részből áll, a leszálló egységből és a visszatérő egységből. Kezdetben egy szerves egységet képez, a holdról történő felszálláskor kettéválnak, a leszállóegység indítóállványként szolgál a visszatérő egység számára és a Holdon marad. A visszatérő egység, miután sikeresen visszaérkezik az Apollo űrhajóhoz, visszazuhan a Hold felszínére.

Apollo-5 holdkomp Lunar Modul

Kedveled Facebook oldalunkat?