SCI-FI Discovery 1 Stanley Kubrick 2001:Űrodüsszeia

Egy évvel a holdra szállás előtt készítette el Stanley Kubrick a 2001:Űrodüsszeia című filmjét, ezt mindenképpen szem előtt kell tartani, ha még nem láttad a filmet és arra vállalkozol, hogy megnézed az ikonikus sci-fi filmet. Ahhoz, hogy a végére juss, két dolgot mindenképpen szem előtt kell tartanod, az első az, hogy az első sci-fi filmet nézed, amiből később számtalan film merített. A másik az idő kérdése, ami azt jelenti, hogy képzeletben vissza kell helyezkedned abba az időbe, amikor még nem készült olyan film, ami az űrben játszódik és Neil Armstrong még nem lépett a holdra. A filmben az űrfilmek műfajának alapjainak lefektetése történik meg, ezért például egy űrhajó leszállását percekig nézni izgalmas dolog!

 

 

Négymillió évvel ezelőtt az emberré válás útján egy főemlős csoportot egy idegen civilizáció segített, amerikai tudósok a Holdon 1999-ben egy idegen civilizáció nyomára bukkannak. A felszínre hozott monolit jelzéseket küld az űrbe, a Jupiter irányába. Egy expedíciót küld az amerikai kormány a Jupiterhez, hogy megtudják kinek küldött üzenetet a fekete tömb. Az űrhajó legénysége hibernálva utazik a Jupiterhez. Az űrhajót iránytó mesterséges intelligencia a legénységet elkezdi veszélyként értelmezni és ezért megöli az utasokat, de David Bowman-nak, utolsó túlélőként sikerül kikapcsolnia, így egyedül érkezik meg a célhoz.

Arthur C. Clarke leismertebb regényét 1968-ban filmesítették meg Stanley Kubrick rendezésében. A filmet a sci-fi filmek klasszikusaként tartják számon. Mivel a művészfilm és a közönségfilm közötti átmenetként tartják számon ezért a filmet a legtöbb alkalommal elemzett alkotássá tette. Vizuális effektjeiért kapott Oscar-djat.

SCI-FI Discovery 1 Stanley Kubrick 2001:Űrodüsszeia

A Discovery 1 egy kitalált űrhajó Stanley Kubrick az 2001:Űrodüsszeia című filmjében, ami nukleáris meghajtású és bolygóközi utazásra alkalmas. HAL 9000 nevű fedélzeti számítógép, mesterséges intelligencia irányítja az űrhajót. A Discovery 140 méter hosszú és magnetodinamikus hajtással működik. A reaktor elkülönül a lakóegység modultól. A személyzeti részlegben egy centrifugális erő biztosítja a gravitáció szimulálását, a hajó minden más pontján a legénység tagjainak tépőzáras cipőt kellett viselnie. Az űrhajóban automata konyhát alakítottak ki és rendelkezett egy orvosi részleggel, ahol az űrhajósok rendszeresen automatizált ellenőrzésen estek át, az eredmények rögtön megjelentek a képernyőn. A kommunikáció során figyelembe veszik azt, hogy az üzenetek a Jupiter és a Föld közötti átvitelhez harminc perc szükséges, ezért Poole egy előre rögzített születésnapi üzenetet kap a családjától.

SCI-FI Discovery 1 Stanley Kubrick 2001:Űrodüsszeia

A Discovery 1 egy embereket szállító űrhajó, ami a filmben a Jupiterhez közlekedik. A misszió egyirányú utazás , elméletileg a legénységet a visszaútra a Discovery 2 nevű testvérhajó vette volna fel és szállította volna haza, de erre a film cselekménye miatt nem került sor, mivel az utasok meghaltak, az egyetlen túlélő pedig eltűnik a Jupiternél megtalálható Monolitban.

1901-ben Robert Scott kapitány is Discovery nevű hajón utazott az Antarktiszra.