Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Stephen Hawking

Stephen Hawking 1942 és 2018 között élt vezető angol elméleti fizikus. Kiemelkedő szakmai sikerei és a laikusok számára is jól érthető ismeretterjesztési munkássága révén is közismert és azon kevés tudósok közé sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is, mint Albert Einstein. Hawking születésének napja Galileo Galilei halálának 300. évfordulójára esik. Hawking halálának napja, Einstein születésnapjára esik, mindkét tudós 76 éves korában távozott az élők sorából. A véletlenek sora még nem ér véget, 1961-ben Stanislaw Lem lengyel sci-fi író Visszatérés című regényében Emil Mitke nevű "nyomorék lángészről" tesz említést, aki forradalmasítja Einstein relativitáselméletét és olyan általános megoldást tesz közzé, ami "minden lehetséges világegyetemre érvényes". Mindez két évvel Hawking diagnózisa és 5 évvel doktori disszertációja előtt!

1 Tovább

VÉNUSZ

Vénusz Bolygókutatás Black Swift Technologies Vanyera Mariner Ishtar Terra Maxwell Montes

A Görög mitológiában a szerelem és a szépség istennője Aphrodité, időszámításunk előtti harmadik században a hellenizálódó korban lett a római mitológiában Vénusz a megfelelője. Korábban Vénuszt növényi termékenységgel kapcsolatban, a kertek gondozásának védnökeként szerepelt a mitológiában majd később lett a szerelem istennője. Vergilius a római nemzet szülőanyjáról ír Vénuszról az Aeneis-ben. Ceasar templomot emelt tiszteletére ezt a példát Augustus is követte.

0 Tovább

1969. július 20-án 20:17-kor Armstrong jelentette: „Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt”

Apollo Apollo-11 Michael Collins Buzz AldrinColumbia Sas Hold Neil Armstrong

A fehér fejű rétisas Amerika legismertebb madara, ragadozó madár, az Amerikai Egyesült Államok nemzeti szimbóluma. A holdkomp elnevezése egyértelműen hazafias utalás Amerikára, amelynek címerében is szerepel a sas. A parancsnoki egység a Columbia nevet kapta, amit Julius Verne Utazás a Holdba című regényében szereplő Columbiad ágyú ihletett.

0 Tovább

Apollo-10:Főpróba, mint előadás!

Apollo

Színházi premiernek azt az első előadást hívjuk, amikor egy új darabot a proba folyamat után először láthat a közönség. Az első bemutatót azonban megelőzi a főpróba, amit általában a bemutató előtti napon tartanak és általában már ezt az előadást is általában nézők előtt tartják. A holdraszállás jelmezes főpróbája az Apollo-10 repülése volt, hiszen a teljes űrhajórendszerrel a teljes holdi küldetést lerepülték az űrhajósok a landolás kivételével.

0 Tovább

A holdkomp repülése a Föld körül: Apollo-9

Az Apollo-9 az Apollo-program harmadik emberes űrrepülése volt és a Saturn V rakéta második indítása emberekkel a fedélzetén. Most használták először a teljes űrhajósrendszert. A parancsnoki kabint, a műszaki egységet és a holdkompot.

0 Tovább

Kedveld Facebook oldalunkat

EMLEU

blogavatar

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek." Neil Alden Armstrong

Címkék

Apollo (16),holdkomp (2),2001:Űrodüsszeia (2),SCI-FI (2),Bolygókutatás (2),Stanley Kubrick (2),űrséta (2),Alan Shepard (2),Surveyor-3 (1),Apollo-12 (1),NASAkerékHold (1),Apollo-13Jim Lovell (1),Discovery 1 (1),Skylab-1 (1),Aquarius (1),Tom Hanks (1),Odyssey (1),Fred Haise (1),Jack Swigert (1),Mars (1),Stephen Hawking (1),Neil Armstrong (1),Vénusz (1),Hold (1),Sas (1),Buzz AldrinColumbia (1),Rover (1),Black Swift Technologies (1),Maxwell Montes (1),Ishtar Terra (1),Mariner (1),Vanyera (1),Apollo-14 (1),Stuart Roosa (1),SKYLAB (1),Apollo-17 (1),Ken Mattingly (1),Charlie Duke (1),John Young (1),America (1),Challenger (1),Ronald Evans (1),Eugene Cernan (1),Littrow-völgy (1),Taurus hegylánc (1),Orion (1),Casper (1),Anteres (1),Fra Mauro (1),Michael Collins (1),Kitty Hawk (1),Ed Mitchell (1),Cone kráter (1),Moonbus (1),Apollo-16 (1),Pavlics Ferenc (1),holdjáró (1),Skylab (1),Harrison Schmitt (1),Apollo-9 (1),LC-39 (1),Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij (1),VAB (1),Űrszondás holdfelderítés (1),Lunar Orbiter-program (1),Jurij Vasziljevics Kondratyuk (1),Werner von Braun (1),Liberty Bell 7 (1),Edward Higgins White (1),Virgil Grissom (1),Apollo-1 (1),John F. Kennedy (1),Surveyor-program (1),Mercury (1),Mercury program (1),Jules Verne (1),Freedom (1),Gagarin (1),Szputnyik (1),H.G.Wells (1),Utazás a Holdba (1),NASA (1),Gemini (1),Exploere-1 (1),NACA (1),Emberek a holdban (1),első amerikai űrséta (1),Gemini-4 (1),Frank Borman (1),Jim Lovell (1),Apollo-8 (1),Walter Cunningham (1),Donn Eisele (1),Bill Anders (1),TLI (1),Űrkorszak (1),űrruha (1),Hold körüli pálya (1),Hold irányú hajtóműindítás (1),Trans Lunar Ignition (1),Walter Schirra (1),Apollo-7 (1),S-IC (1),S-II (1),Saturn V (1),Apollo-4 (1),Roger Chaffee (1),S-IVB (1),Apollo-5 (1),Van egy álmom (1),Martin Luther King (1),Apollo-6 (1),Lunar Modul (1),Apollo-11 (1)

Feedek